We nemen je mee naar Miami Playa in Spanje, waar we in een select groepje gelijkgestemde intensief aan de slag gaan met ieder zijn/haar persoonlijke verwerking, ontwikkeling, thema’s en vraagstukken.
Dit gebeurt in samenwerking met de kuddes prachtige Spaanse paarden.
Waarom intensief?
Verwerken is hard werken. Het accepteren dat je niet meer dezelfde ik bent. Dit noemen we rouwtaken. In Spanje gaan we volgens het principe van de vier rouwtaken aan het werk. Om een beetje te begrijpen hoe een rouwproces verloopt, vertellen we je nu iets meer over de vier rouwtaken die door de Amerikaanse psycholoog William Worden zijn beschreven. Volgens zijn theorie doorloopt over het algemeen iedereen bij rouw vier basistaken.
Maar ieder mens is uniek en iedereen doorloopt zijn of haar eigen rouwproces. Deze rouwtaken zijn dan ook geen vaste richtlijn voor het rouwproces, de taken kunnen vrij door elkaar heen lopen, ze geven echter wel een rode draad aan. Kennis van deze rouwtaken geeft jou meer inzicht in het grillige proces van rouw.
Ook belangrijk om te beseffen: rouw is een proces en geen toestand. Het doorlopen van de vier rouwtaken kost behoorlijk wat energie, terwijl invloeden van buitenaf ook een rol spelen.
Dit zijn de vier rouwtaken die William Worden beschrijft:
#1 – Realiseren dat het verlies werkelijk is gebeurd
Het idee dat je dierbare nooit meer terugkeert is vaak moeilijk te bevatten. Soms zo moeilijk dat sommige nabestaanden vastlopen bij deze eerste taak van de verwerking. Dat is niet zo gek: om het verlies te aanvaarden is simpelweg (veel) tijd nodig.
#2 – Herkennen van de pijn die bij het verlies hoort
Eerst de (emotionele) pijn voelen, dan ‘er doorheen gaan’ – dat is de logische volgorde. En daar komen veel gevoelens bij kijken. Ook kunnen er problemen met je omgeving ontstaan.
Vaak voelt deze rouwtaak het meest zwaar aan. In de eerste rouwtaak zien we mensen vaak ‘wennen’ aan het gemis en is er verdriet om dit gemis. In deze tweede rouwtaak komt het intense, diepe verdriet van het verlies van de overledene naar boven, met alle tranen, boosheid en twijfelgevoelens die daarbij horen.
#3- Verkennen van je leven zonder de overleden dierbare
Het aanpassen aan een nieuw leven zonder je dierbare is moeilijk. Uiteraard hangt dit af van je band met de overledene en de verschillende taken die hij of zij in jouw dagelijks leven vervulde. In deze rouwtaak hebben rituelen een vaste plek gekregen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het bezoeken van het graf op de verjaardag van de overledene, of elke avond een kaarsje branden bij de foto van de overledene. Deze rituelen geven houvast. Je raakt een beetje meer wegwijs in het land van rouw.
#4 – Verbinden met de overledene en het leven.
In rouw hoef je niet los te laten, maar je gaat een nieuwe verbinding aan met jouw overleden dierbare. Je vindt een manier waarop je je dierbare in je leven kunt houden. Je houdt je meer bezig met zaken als: hoe praat je over je overleden dierbare? Waar mag hij of zij nog ter sprake komen?
Het weer durven aangaan van nieuwe relaties vraagt vertrouwen in het leven en kost tijd.
Wat gaan we doen?
Werken aan de vier rouwtaken
Coachen in groepsverband
Coachen individueel
Systemisch werken
Ontspannen in het Spaanse klimaat aan de Middelandse zee
Bij jezelf komen
Actief aan de slag gaan met je eigen thema’s/coachvraag
Persoonlijk reflecteren
Moeilijke situaties onder ogen zien
Wat krijg je?
Nieuwe inspirerende omgeving
Zes dagen intensief aan jezelf werken
Kleine groep 6 tot max 10 personen
In contact komen met jezelf en je omgeving
De paarden, maar liefst 80 pre’s (Pura Raza Espanola)
Rouwtherapie en intensieve coaching